fredag, december 29, 2006

Stoppa pressarna!!1!

Knutbypastorn är nyförlovad. Eat your hearts out, alla singeltjejer...

Nu till något helt annat. Pastorn brinner för vetenskap och folkbildning. Det är svårt att inte göra det efter ett halvt yrkesliv inom dessa områden. Här något att bita i:



Videon visar en möjlig (och trolig) utvecklingsväg för bakterieflagellen, ett rörelseorgan – en slags propeller – som gör att bakterieceller kan simma omkring och sedan fastna på ytor (att sitta fast på en yta ger bättre näringstillgång). Den vetenskapliga modell som 99.99999% av alla som förstår sig på biologi, samt merparten av alla Svenskar ansluter sig till, förklarar att alla kända levande organismer på jorden är släkt med varandra (gemensamma "förfäder"), och att (art)skillnaderna beror på delvis "oriktade" krafter såsom slumpmässiga genetiska mutationer, genetisk och geografisk isolation, samt det icke-slumpmässiga naturliga urvalet (miljöns och andra organismers samlade inverkan på möjligheten att föra gener vidare till nästa generation).

Varför nu denna tekniska utvikning? Vetenskapen har en relativt stark ställning i den svenska skolan, och hotet från den kristna, fundamentalistiska högern är mycket mindre här än i världens mäktigaste nation. Och nej, länkarna går inte direkt till antivetenskaparna, utan till deras ytterst seriösa och välinformerade kritiker. De ovetenskapliga argument som tuggas om och om igen av kreationister både där och här har bemötts sakligt 432157600 gånger (länkarna sammanfattar en del av den omfattande vetenskapliga bakgrunden) utan större effekt på de redan Troende. Har man ett tillräckligt stort auktoritetsbehov så har man, tydligen. För oss andra innebär vetenskapen en möjlighet att i princip skaffa oss kunskap på lika villkor. Allehanda pseudovetenskap och bondfångeri däremot, bygger på förborgad "kunskap" (d v s yrkeshemligheter som aldrig tål att granskas kritiskt) och människans till synes omättliga behov av att låta sig luras.

Missuppfatta mig rätt nu. Det är kul att låta sig luras ibland. Det är precis vad illusionister försörjer sig på. Vi vet dock bättre än att tro att sådana människor trollar på riktigt, eller hur!?

Mitt nyårslöfte är att röka mer och gå upp i vikt. Ert nyårslöfte, mina kära 7 läsare, kan väl utökas med ett medlemskap i Föreningen Vetenskap och Folkbildning, så blir vi gladare (och fler)! Gott nytt år!